Luuk Gruwez

Wikipedia zegt:


Luuk GruwezLuuk Gruwez, geboren 9 augustus 1953 te Kortrijk, is een Vlaams dichter, prozaÔst en essayist. Hij volgde het middelbaar onderwijs in het Damiaancollege en Germaanse filologie aan de KULAK, telkens te Kortrijk. Hij wordt licentiaat in de Germaanse talen aan de K.U.Leuven. In 1976 verruilt hij het West-Vlaamse Kortrijk voor Hasselt. Daar verdient hij als leraar de kost tot aan zijn loopbaanonderbreking in 1995 naar aanleiding van het verwerven van een schrijversbeurs.

Hij is nu als fulltime schrijver werkzaam met dichtbundels en proza en daarnaast columns, eerst wekelijks in De Standaard, vanaf 2001 tot 2003 maandelijks in De Morgen. Gruwez' werk wordt wel eens tot de neoromantiek gerekend, een stroming die als reactie op het nieuw-realisme van de jaren '60 weer aandacht opeiste voor de grote gevoelens omtrent leven, liefde, ziekte, vergankelijkheid en dood. Bij Luuk Gruwez gaat deze vorm van romantiek altijd gepaard met een flinke portie (zelf)ironie. Meer info kan je vinden op Wikipedia.

 

Enkele gedichten

 

Bibliografie


* Stofzuigergedichten (1973), debuut
* Ach, wat zacht geliefkoos om een mild verdriet (1977), poŽzie
* Een huis om dakloos in te zijn (1981), poŽzie
* De feestelijke verliezer (1985), poŽzie (bekroond met de Dirk Martensprijs)
* Dikke mensen (1990), poŽzie (bekroond met de Prijs van de Vlaamse poŽziedagen)
* Onder vier ogen en Siamees dagboek, proza (1992) samen met Eriek Verpale
* Het bal van opa Bing (1994), proza (Geertjan Lubberhuizenprijs 1994)
* Vuile manieren (1994), poŽzie (bekroond met de Hugues C. Pernathprijs 1995)
* Bandeloze gedichten (1996), bloemlezing uit zijn poŽzie
* Het land van de wangen (1998), brieven
* Slechte gedachten (1999), columns
* Dieven en geliefden (2000), poŽzie
* De maand van Marie. Vier vrouwenvertellingen (2002), proza
* Een stenen moeder (2004), columns
* Allemansgek, incl. CD (2005), poŽzie


Site info

© 1999-2019 | Bert Geens, Herman de Coninck.be - Dank aan zoveel mensen. Hosted by Inbound Webhosting.